Evde sağlık hizmetleri nedir?
Evde sağlık Hizmeti, gerek teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, gerek kronik bir hastalığın takibinde yatağa tam bağımlı olan hastaların ihtiyacı olan sağlık hizmetlerinin ev ortamında ve bu konuda eğitimli personel ile sunulmasıdır. Hastaya tanı koymaktan ziyade tanısı konulmuş hastanın düzenlenmiş olan tıbbi bakım ve tedavisinin uygulanması ve eğitiminin sağlanmasıdır.
Çeşitli hastalıklara bağlı olarak evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen muayene tetkik, tahlil ve tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetlerini kapsar. Evde Sağlık Hizmetleri ilk aşamada yatağa bağımlı hastalara hizmet verecektir. Hareket kabiliyetini kaybetmemiş, sağlık kuruluşuna gelebilen ve sağlık sorunları çok ağır tablolar oluşturmayan hasta grubu hizmet kapsamında değildir.
Evde sağlık hizmeti kapsamında acil durumlar yer almamaktadır. Bu durumlarda 112 İl Ambulans Servisi ya da doğrudan sağlık kuruluşlarının acil hizmet veren birimlerine başvuru esastır.
Evde Sağlık Birimi il koordinatörlüğünce koordinasyonu yapılan evde sağlık hizmetleri uygulaması kapsamında hastaların ev ortamında kaliteli, etkin, ulaşılabilir ve güvenli sağlık hizmeti alması amaçlanmaktadır.
Evde Sağlık Hizmetlerine Nasıl Başvurulur?
*Türkiye’nin genelinde tahsis edilen 444 38 33 (444 EV DE) numaralı telefon, mesai saatleri içerisinde aranarak başvuru yapılır. Ayrıca mesai saatleri dışında hasta ve hasta yakınlarının mesaj bırakabileceği bir santral kayıt sistemi bulunmaktadır.
*Hastanın kayıtlı olduğu Aile Hekimine başvuru yapılabilmektedir.
Başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda Koordinasyon Merkezince değerlendirilir. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucunun olumlu veya olumsuz olduğu konusunda en kısa sürede bilgi verilir.
Evde Sağlık Hizmetleri Sağlık Bakanlığınca sunulmakta olup ücretsizdir.